Zašto su nam potrebni dodaci prehrani?

Svi znamo da je ključ zdrave prehrane visokokvalitetna i minimalno prerađena hrana. No, današnji ritam života često nam ne dopušta svakodnevnu pripremu uravnoteženih, svježih obroka i kontrolu dovoljnog unosa vitamina u organizam.

Stoga su dodaci prehrani u obliku tableta, kapsula ili tekućina vrlo korisni. Uz njihovu pomoć možete dnevno dobivamo točno onoliko vitamina i minerala koliko je tijelu potrebno.

Da li je raznolika prehrana dovoljna?

Svi znamo da uzimanje dodataka prehrani nije zamjena za uravnoteženu i kvalitetnu prehranu. Ali zašto su nam onda uopće potrebni i zašto su naši preci mogli živjeti bez njih?

Prvi važan čimbenik je brzina današnjeg života. Ubrzan način života utječe i na naše prehrambene navike. Jedemo brzo, često posežemo za termički obrađenom hranom ili čak brzom hranom. Mnogi ljudi svakodnevno ne konzumiraju dovoljno svježeg voća i povrća, koji su glavni izvor ključnih vitamina i minerala. A čak i ako pazimo na dovoljan unos hrane, ne smijemo zaboraviti njihovo porijeklo i kvalitetu. Hranjiva vrijednost ovisi i o uvjetima u kojima je hrana uzgojena. Za razliku od naših predaka, malo nas danas uzgaja vlastito povrće kod kuće u vrtu ili nabavlja ga od susjeda.

Faktor koji često zaboravljamo, ali koji nas svakodnevno prati je stres. To također utječe na naše tijelo i zahtijeva njegovu posebnu pažnju i energiju, koja se onda ne može posvetiti drugim procesima koji se u njemu odvijaju. Dodamo li tome još zagađen okoliš, u kojem živimo, uključujući i neke životne navike, dobivamo odgovor – naše tijelo je pod velikim stresom, ali unos kvalitetne prehrane je puno manji nego prije.

Osim toga, zahvaljujući stalnom napretku medicine, imamo priliku mnogo ranije uočiti problem, poduzeti odgovarajuće mjere i spriječiti posljedice bolesti koje su mogle biti kobne za naše pretke.

Svaki pojedinac treba nešto drugo

Iako su naša tijela građena isto, svatko od nas ima specifične prehrambene potrebe koje se temelje na našem zdravstvenom stanju ili načinu života.

Trudnice i dojilje posebno moraju paziti na dovoljan unos posebnih visokokvalitetnih dodataka prehrani, a važno je ne zaboraviti i na bebe. Slijede sportaši i osobe s fizički zahtjevnim poslovima, vegetarijanci i vegani, pušači i osobe koje redovito uzimaju lijekove. Dijabetičari i starije osobe također moraju osigurati dovoljan unos.

Konzultacije s liječnikom i kvalitetni dodaci prehrani

O redovitom korištenju bilo kojeg dodatka prehrani najbolje je konzultirati se s osobnim liječnikom. Međutim, ako osjećate da se vaše stanje promijenilo, zatražite od svog liječnika analizu krvi i možda ćete primijetiti da vašem tijelu nedostaje određeni vitamin ili mineral ili dodatak prehrani.

Možda će Vam vaš liječnik ili ljekarnik savjetovati marku pojedinog dodatka prehrani ili se možete odlučiti na temelju preporuka dobavljača. U svakom slučaju isplati se posvetiti dovoljno pozornosti izboru dodataka prehrani jer je to ulaganje u vaše zdravlje. Vaše tijelo to zaslužuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Vaša košarica je prazna
Počnimo kupovati!
Započnite kupnju
0