Manje masnog tkiva, jači mišići, čista koža – saznajte više o L-karnitinu

Što vas može učiniti vitkijim, snažnijim i ljepšim? Ne, ne govorimo o korištenju Photoshopa ili Instagram filtera. Ovo čudo se zove L-karnitin.

Postoji nekoliko valjanih razloga zašto biste trebali početi uzimati L-karnitin. No, prije nego pojasnimo razloge uzimanja, prvo objasnimo po čemu se navedeno sredstvo razlikuje u odnosu na druga koja često koristimo prije treninga.

Prije svega: L-karnitin nije stimulans, već neophodna tvar u našem tijelu. Inače, tijelo ga može proizvesti samo, no posebice zbog neuravnotežene prehrane, povećanih napora i dobnih promjena, proizvodnja se usporava. Njegov glavni zadatak je prijenos većine masti koje unosimo hranom u dio stanice koji je odgovoran za sagorijevanje masti za energiju.

Dokazano ubrzano sagorijevanje masti

Da u našem tijelu nema L-karnitina, većinu masti koje jedemo ne bismo mogli iskoristiti za energiju. Što je više karnitina prisutno, veća je potrošnja masti i manje njihovo skladištenje. Ovime smo dokazali njegov utjecaj na mršavljenje.

Naravno, kod mršavljenja je poželjno povećati mišićnu masu. L-karnitin se savršeno brine i za to. Kada smo fizički aktivni, naše tijelo troši više energije. Navedena tvar povećava korištenje masti za energiju. Tijelo ostavlja na miru vlastite rezerve proteina i glikogena. U praksi to znači da tijekom vježbanja ne gubimo vlastite proteine ili mišiće, već zalihe masti.

Tvar koja omogućuje znatno bržu regeneraciju mišića

Mršavimo dakle uz pomoć odgovarajuće prehrane i raznih oblika tjelovježbe. Istodobno, L-karnitin može savršeno pridonijeti značajno bržoj regeneraciji mišića – kroz različite mehanizme djelovanja. Jedan od mehanizama povezan je s ulogom karnitina u sagorijevanju masti. Tijelo prvo sagorijeva mast uz pomoć karnitina za energiju. Na taj način čuva se rezerva glikogena i vlastitih proteina. Rezultat: puno manje mikro ozljeda tijekom vježbanja, puno brža regeneracija.

Važniji mehanizam je i onaj koji sprječava djelovanje slobodnih radikala, za koje je poznato da oštećuju mišićna vlakna. L-karnitin stoga igra ulogu antioksidansa u mišićima.

Tvar za bolji izgled kože

L-karnitin stoga vrlo povoljno djeluje ne samo na mršavljenje i regeneraciju mišića, već i na iznimno lijep izgled naše kože. Naime, skuplja masnoće kako bi ih odnijela na sagorijevanje. Istovremeno, također smanjuje njihovo prekomjerno lučenje iz lojnih žlijezda u koži. Kao rezultat toga, koža izgleda puno manje masna. Također se smanjuje učestalost mitesera i prištića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Vaša košarica je prazna
Počnimo kupovati!
Započnite kupnju
0